fredag 9 oktober 2009

Sånt som vi gör i vår familj del 1

Jag tänkte få berätta om små charmiga saker vi gör i vår familj. Inte främst de charmigaste " jag tappar sockar där jag står och gick-charmgrejorna" utan de andra riktigt charmiga sakerna. I vår familj är tvättstugan eller Beirut-under bombningarna som den också kallas för, centrum för nästan allas intressen. Av olika anledningar förstås. Storsonen för att den gör hans älskade kläder snygga och då han gärna vill ha nytvättade kläder, gärna varje dag ny stass, är tvättstugan hans andra hem. Maken för att den får honom att umgås med sina innersta mest ursprungliga stenålderskänslor, nämligen raseriet! Inget kan få igång en man på morgonen som att leta efter sockar som är omaka! Leta kalsonger i den morgonkyliga luften, naken, strax efter en lång varm dusch. Sådant gör en till en bättre människa, det är jag övertygad om. Lillebror han älskar tvättstugan för den stora högen med rentvätt som ligger i väntan på vikning. Gärna kan man ta några små härliga grodhopp rakt in i den och skutta runt medan mamma sitter på det kalla
golvet och försöker vika den samma.

Plorp han älskar tvättstugan för maskineriet. För den vackra designen och för vattnet. För att man kan ha av och på apparajten med ett enkelt handgrepp och sedan fascinerat stå och kika in i trumman på vattnet som står stilla därinne. Vi tvättar också allehanda ting. Ibland och oftast är det kläder, kalsipper, trosor, en och annan handduk, även byxor och tröjor kan få sig en tvätt ibland. Madrassöverdrag, madrasskydd och en och annan matta fixar vår trogna apparajt. Men Plorp är gränsöverskridande. Han ser något tvättbart i det mesta. Duplo är en favorit. Även hinkar, ja, varför inte prova några av mammas likörglas som står på diskbänken i väntan på diskmaskinen? Det är bara tanken som sätter gränser tycker han. Mamma tycker verkligen inte likadant. Verkligen inte. Särskilt inte efter de numer f.d likörglasen. Sköljmedelsflaskan är en favorit. Vi använder sällan sköljmedel då vi har astmatiker hemma men det hindrar inte Plorp från att lägga vantarna på den och stoppa in den i tvättmaskinen gång efter annan.



Mamma hon tvättar det mesta med. Hon kan stå och stirra sent en vardagskväll in i trumman med tom blick för all den svarta tvätten har fått en vit, lite luddig yta. En yta som bryts av med genomskinliga gelegryn som dekorerar tvätten-överallt. Hysteriskt mycket-överallt! Förmodligen är det en sådan gång ytterligare ett hårstrå på hennes huvud blivit vitt och det är mycket hår och det är mycket vitt och just nu är det färgat, rött! Att tvätta blöjor i sista tvätten på kvällen, den tvätt som ska in i torktumlaren för att köras klart medan vi sover och bara hämtas på morgonen av förväntningsfulla medmänniskor, är inte bra. Vi kan vara överens om det, inte bra! Det kan ta upp till fyra tvättar att tvätta bort resterna av en blöja. Jag vill bara meddela det när ni tycker att ni borde tvätta en blöja eller två.
Men det är sånt vi gör i vår familj, helt naturligt och helt underbart gemensamt.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Tycker det är så härligt med familjer som har gemensamma intressen!
Just for the record - om man tvättar en..hrmmm..begagnad blöja, blir den ren då, och vad händer då med morgonhumöret??
Kram på er allihop!

Linda sa...

Jag bara älskar allt du skriver. Underbart!

Dammråttan sa...

TACK underbara du :) Jag behövde le lite.

Lotta sa...

Jag tänker inte ens låtsas vara förvånad! <3