söndag 10 augusti 2008

Hur är folk funtade?

Just nu sitter jag och tuggar fradga i ren frustration och irritation. Stora sonen har varit iväg med sin far under helgen och nyss kommit hem. Vad han berättar för mig gör mig fullkomligt mållös men också gräsligt förbannad!

Där dom varit fanns en annan familj, tre barn i 15, 12 och något års ålder, tre vuxna människor, min son och någon femtonåring till. Ena femtonåringen där, tillika släkting till min son, får enligt överenskommelse dricka alkohol tillsammans med sina föräldrar!!
Sonen och de två andra pojkarna ror ut på sjön, sonen har årorna och den ena femtonåringen har fått med sig en öl ut i båten och föräldrarna vet om det utan att säga till!
Hur är det möjligt?
Jag är mållös, stum och förtvivlad.
Storsonen vet om att denna pojke har problem, röker, snusar, har problem i skolan m.m men han var förvånad när han kom hem, det var bland det första han sa efter att ha sagt hej.

Hur kan man släppa ungdomar så långt att man tillåter sin nyligen fyllda femtonåring dricka alkohol hemma? Jag fattar det inte. Röka är en grej, snusa en annan men sprit och alkohol? Vad sedan?
Storsonen har hört sin släktings bravader och det är väl inte någon rolig "läsning" direkt för pojken är ung, men watta fäck, hur kan vi som vuxna dricka alkohol och samtidigt bjuda våra barn? Kan nån förklara för mig? Hur är det möjligt?

Sonen har varit utan godis i över fem år nu och är stenhård i sin egen disciplin, på gränsen till extrem och han har sagt att han inte ska dricka, röka eller snusa innan han fyller 18 och jag tror honom, jag tror också han kan komma och berätta för mig om det skulle hända nåt sådant, för han berättar allt, positivt som negativt, och det känns skönt med sådan kontakt.
Inte känns det fullkomligt lugnt och skönt att skicka honom till pappa när de åker på äventyr där ingen är nykter av dom vuxna och sedan ger alkohol till barnen? Vad härnäst?

11 kommentarer:

Ulrica sa...

helt sjukt jag skulle nog hota med soc om sonen fler gånger skulle hamna i samma sits för det är helt klart omoget av de vuxen men strongt av din son

Anonym sa...

Så sjukt! Nog kan jag tyckat att det är bäst att barnen får sina första alkohol-möten i sällskap av familjen, men absolut inte vid 15 år! Det är ju snudd på barnmisshandel tycker jag...

Starkt gjort av sonen att stå emot!

En häxa på vift sa...

Helt sanslöst dumt!
Finns inte så mycket mer att tillägga.
Nog får ungar tag på både sprit och cigg om de ger sig fan på det, MEN det ger ju helt fel signaler om de vuxna ska okeja det genom att GE ungarna sprit!
Sjukt är vad det är och jag förstår att du reagerar.
Starkt av din son dock att stå emot, stor eloge till honom för det.

Cookiekakan sa...

Jag vill bara säga, till dem som tror att det är bra att låta barnen dricka hemma:
I alla undersökningar som är gjorda, visas det på att om man blir bjuden/får dricka hemma kommer ungdomen att vara bland de fullaste och därmed större risk att råka ut för något.

Ingen barn ska få alkohol hemma före 18 års ålder och helst inte förrän 20 års ålder.

Dammråttan sa...

Det är helt enkelt sjukt. Vad ska man säga? Man undrar ju hur de tänker. Jag tycker det är illa nog med alla föräldrar som langar till sina 18-åringar, men 15? Näe, jag förstår inte hur man tänker. Tror de på allvar att det skulle innebära att han inte dricker annars, eller tycker de bara att det är okej att dricka från 15 års ålder. Och på SJÖN! Helvrickat!

Strong son du har! Tror så om min äldsta med, men de andra lättpåverkade småsprättarna följer nog grupptryck och spänningen är jag rädd. Man kan bara hoppas att allt man präntat i dem ska hjälpa, men jag är som sagt inte så säker. Därifrån till att tro att det på något sätt skulle hjälpa att låta dem dricka hemma, är dock vägen lång. De VET att SMAKA alkohol får man göra när man är 18 dricka får man göra efter 20.

L8 sa...

Makalöst obegripligt oansvarigt.... det tar lixom slut på ord!
Vilka jäkla klåparföräldrar!
Inte undra på att den gossen trasslar till det för sig.... uh.... *andas*
Heja din grabb! Det är vackert med lite inbyggd genuin moral och en gedigen vetskap om när något är helt åt skogen fel, tänk om du skulle ha ett ordentligt snack med hanses far?
Kramar!!

tigerlilja sa...

Jag är inte ett dugg förvånad, jag har träffat på föräldrar som köper ut åt sina barn med motiveringen att 'då vet man vad dom dricker'. En del tänker inte, var glad att din son gör det!

-Maria N- sa...

Man vet inte vad man ska säga riktigt. Och vad man än säger så hjälper det inte ändå. Föräldrar som de har svar på allt.

"Då vet vi vad han dricker."
"Det är bättre att bli full i en trygg miljö än ute på sta´n."
"Lite grann är inge fara."
"Men det är ju fest!"
"Jag fick smaka hemma och jag har inga problem md spriten."
"Förr i tiden gav man ungarna en trasa indränkt i sprit istället för napp och det var helt okej."
"Vi testar med alkometer så han inte blir för full..." *GAH!!!*

Eva sa...

Jag är lite virrvarrig i detta. Jag vill självklart inte att mina barn ska dricka då de är unga (inte när de är äldre heller för den delen för det är minst lika jobbigt att veta att 23-åringen åker till Kos och partajar, tro mig)...men så har jag ändå sagt till min dotter att om ni festar någon gång (det är ju så att nån gång är den första) så ta det jäkligt, jäkligt lugnt och ring mig direkt om det känns galet på något sätt....men kommer Du hem och har börjat röka så I kill you! (skriver jag en roman nu?).

Alltså jag tycker att både och är skit men jag vet inte vilket jag ska klassa som värst.
Följ med mamma till kiosken så köper vi en påse godis istället.

//Eva aka lillaEgo aka Blåbäret

Grindelunda sa...

Helt totalt galet. Det ger absolut fel signaler att låta barnen dricka i vuxnas sällskap.

Strong grabb Du har!!! Hälsa honom med ivriga hejarop. Han är unik som vågar stå emot, det är det inte många som klarar av.

Må så gott!
Kram Gilla

Julia sa...

Fattar inte heller hur folk tänker när man ger alkohol till sitt barn. Men jag tycker det är underbart att sonen instinktivt kände hur fel det var och tog avstånd, det säger mycket om hans karaktär!
Jag hade nog undvikit de här människorna och hållt klaffen (som den fegis jag är), men hade umgänge varit nödvändigt så att säga, så hade jag sett till att det var hemma hos mig där jag kunde begränsa alkoholen.
Och som det skrivits här, inte konstigt att det trasslar för grabben om föräldrarna är så lättvindiga med alkohol. Och på en båt? Där har du en klassisk olycka som bara väntar på att hända tyvärr. Stackars unge.
Kram gumman, och håll dig borta från dem så mycket det går!