onsdag 31 december 2008

Permafrosten rapporterar nya eftertraktelser!

Jag har snöat in på primulor av alla de former. Har japanska vivor, vanliga gullvivor, lundviva, vit primula och någon röd variant och någon till. I år ska jag sätta fler vivor, ska plantera ett stort område mot vägen där vi nu har gräsmatta och en skuggrabatt samt några brudspireor mot gärdsgårdstaketet samt mitt i detta en bollpil. Ska gräva upp delar av gräsmattan, göra en gång och sedan ha primulor, bellis och kanske några andra lågväxande blommor fast med senare blomningstid. Tror det kommer att bli fantastiskt fint faktiskt. Det finns ett tyskt företag som säljer frön, frön av mycket bra kvalité, bra leverans och trevlig katalog med såanvisningar på bl a svenska och med flera olika kvantiteter av fröportionerna. De heter Jelitto och finns här. Ska beställa därifrån i år och dessa primulor är bara några utav sorterna jag ska ha av enbart primulor.

A german company sells seeds of good quality, easy to understand-instructions and has several quantites of seed portions to choose between. I know a lot of people from Sweden, that orders from here (we are a couple of friends that order together) and are very satisfied with the result. The company's name is Jelitto. The seeds are easy to grow and the catalogue has sowing instructions in many languages including swedish. You find the link here.

Primula prolifera (heldoxa, smithiania)

Primula denticulata Blue selection
Primula capitata ssp. mooreana

Primula sikkemensis
Primula elatior hybr. Golden lace (polyantha)

4 kommentarer:

En häxa på vift sa...

den där längst ner har jag, köpte den i våras... mycket fin. :)

Anonym sa...

Din trädgårdsgalning! Baställer klematis NU????
Själv tycker jag knappt det är nån ide att sätta nåt för i samma stund som jag vänder ryggen till så liksom bara äts allting upp, av ogräs. Det är helt galet... några veckor i maj brukar jag klara att hålla undan skiten men sen... nä, nä. Det går inte.

Men jag MÅSTE ändå ha en sån där klematis med små vita blommor som ser ut som vitsippor.
Jag har lagt upp det såhär förövrigt: Sama dag som granen åker, så skall jag köpa en bukett tulpaner. och då börjar våren officiellt.

Och så veeet jag att du kommer att få ett bra 09!!!
Kram! Boel-bunozi

helelen sa...

Din trädgård kommer att bli supervacker när snödrivorna smält bort och du lyckats plantera ner något i den djupfrusna norrländska myllan.
Primulorna och jag är dock inte bästisar. De är så fina när de blommar, men det är ju inte vettigt vad bladen ser trista och skräpiga ut efteråt... Nä, jag tror nog att jag ska satsa på två eller tre klematissar framöver.
Ha en underbar nyårsafton, det förtjänar du!

Julia sa...

Åh, det låter ju alldeles underbart vackert! Du har ingen trevlig liten vision om vad man kan göra med en stenlagd atriumgård som inte ens är stor nog som hundrastgård? Blir verkligen inspirerad när jag läser din blogg!
Gott nytt år!