söndag 18 oktober 2009

Svår design?

Under min uppväxt var den enda man jag såg som kunde dra en dammsugare vara min morfar. jag har aldrig sett min egen far dammsuga en enda gång under de år han bodde hemma med oss. När vi gjorde städningen efter honom i hans lägenhet insåg jag att det var något han inte klarade av att göra helt enkelt, dammsuga var inte hans grej.
Nu ser jag män dammsuga, när jag ber dem dammsuga. Underligt att damm och smutsiga golv inte påverkar mina män lika mycket som mig så att när man väl snubblar på meterhöga dammtussar tar fram snabeldraken och drar en vända över golvet. Men det är väl något med designen som gör själva utövandet oergonomiskt och därmed fysiskt skadligt?


En annan sak jag också undrar över är pantning av burkar och flaskor. De jag känner som pantar burkar är mina jämnåriga kvinnor och äldre kvinnor. Om jag ser en man panta burkar i vår by, är det antingen män som är i tillsammans med en kvinna som också pantar, eller unga tonårskillar eller en och annan sk. alkis. Var är den medelålders manlige pantaren? Jag ser dem inte när jag är på affären och jag undrar om det är kulturen här i "Byn" som gör att det är kvinnor som pantar överflödet?
Samma sak med diskborstar. Min morfar var den enda man jag såg i min uppväxt som använde en sådan, han hade stora valkiga händer och ett eget förkläde i vaxduk när han diskade. Min pappa diskade aldrig någonsin. Aldrig. Kanske är det designen där också? De är inte designade för att passa mäns händer och därför får män ont av att diska för hand? Eller är det så att de inte ser eller förstår att man måste handdiska visst gods? Jag är i städtagen och ibland börjar man fundera...

5 kommentarer:

-ME- sa...

Ja fan. Märkligt är det. Jag har överlåtit snabeldraken till min man och sen har jag lärt mig att gå på styltor över dammälgarna. Nu har vi städhjälp varannan vecka och mirakel sker emellanåt; att det anses behövas dammsugas även mellan de gångerna städtjejerna kommer. Kan bli så om man har fyra katter, två barn och en hund - och bor på en leråker. NÅN gång emellanåt that is. :p

Dammråttan sa...

Jag har försökt testa utmattningstekniken på flera punkter i vårt hem, har inte hittat någon där varken mannen, eller de övriga familjemedlemmarna reagerar så pass att de skulle göra någonting åt det på eget initiativ.

Eller jo förlåt. Innan vi hade diskmaskin så diskade faktiskt min man ibland, utan min påverkan.

bejaka sa...

Jag har ett manligt exemplar här hemma som är den förste att dammsuga, panta burkar och diska. Tyder det på att jag är lat eller man?

Tessera sa...

Tja, här hemma är det min man som dammsuger 99% av tiden, han är så otroligt mycket bättre på det än jag. Han pantar även burkar. ;-) vad gäller disken så finns det ytterligt få saker som handdiskas i det här hushållet då vi båda avskyr att diska så till den milda grad - det första vi gjorde när vi flyttade till den här lägenheten, där det fanns plats för en sådan, var att köpa en diskmaskin. Bokstavligen det första alltså - vi flyttade in en lördag och köpte diskmaskinen på söndagen.

Åsa Gustafsson sa...

Ha Ha Haa vilket roligt inlägg du skrivit =)). Jag är nog en av få kvinnor i Burträsk som VÄGRAR! panta burkar. Min pappa är nog unik i dessa saker diska, lagamat och städa. Det har han gjort även när jag var liten.