tisdag 21 juli 2009

Vårt hus är gammalt..

Vårt hus är ett av de äldsta i vår "by". När vi gjorde om i köket fann vi inristningar i timmerstommen från 1694. Det är gammalt det.
Huset flyttades i samband med att samhället växte och huset Q-märktes (får ändras men inte rivas enligt några papper vi har men jag har bara hört talas om K-märkning jag men det är ju jag det) så marken till huset expropierades. Nu står ett apotek på tomten där huset stått. Huset fick flyttas och det är ingen liten sak att flytta en Västerbottensgård med två våningar och med en yta av 230 kvm. Huset stod på torpargrund tidigare och nu skulle det sättas ned på betongplatta vilket gjorde att huset skevade åt alla håll, gärna samtidigt. Vad göra?
Tänk att detta var det glada 80-talet när allt skulle vara furu och ingenting fick vara gammalt, så man brädslog utsida och insida av huset, tapetserade och satte bred furupanel på alla ytterväggar, det är så man kan kräkas av dålig smak ärligt talat. Inuti våra väggar finns alltså det gamla timmerhuset kvar men resten av det gamla huset är borta, helt borta.

Inte heller sparade man på den gamla inredningen utan allt är i princip borta. Vi har en spinnrock, en gammal mjölsikt och ett mycket gammalt slagbord utan vare sig bordsskiva eller gångjärn kvar.
Igår hade vi grannarna på middag och en grannkvinna berättade att när huset flyttades ramlade en gammal bibel ut från trossbotten på huset och hon frågade min svärfar om de inte skulle behålla bibeln, men han sa att hon hade hittat den och då var det hennes. Nu ville hon ge tillbaka bibeln för den skulle vara här sa hon.
Bibeln kom tillbaka till huset igår och det känns så bra för mig!
Den är gjord 1792 och det står massor med olika namn i den och olika årtal, det är roligt. Jag ska roa mig med att försöka tyda dem och söka i register efter personerna för att få lite återkoppling. Det finns inte ens bilder på huset som det såg ut förut, det är så tragiskt att man struntat så i ett hus historia. Sorgligt. Nu ska jag försöka få in den krämfärgade vedspisen som står ute i garaget och bara är där till ingen som helst nytta.

4 kommentarer:

Dammråttan sa...

Å vilken grej! Jag älskar såna där riktigt gamla saker och att den ska vara i huset är ju helt rätt. Klok gumam!

-ME- sa...

Den ska vara där. När vi gjorde om köket så fanns en gammal barnsko under köksgolvet. Det är för att det ska bli ett barnrikt hus. Nu hoppas jag att trolldomen är över för den här generationen, men skon hör till huset och ska här finnas.

En häxa på Vift sa...

men, va häftigt!
Jag älskar också sån där gammal kuriosa.

Helena sa...

Jag visste att ni bodde i en västerbottensgård men inte att den var så gammal! Vill du ha hjälp med att leta efter folket kan jag kanske hjälpa dig! Jag brukar ju syssla med släktforskning. Jag har släkt från gammelbyn det vet jag!Har du inte kvar min mailadress finns den på min hemsida.

Hälsningar Helena i Medle