tisdag 24 juni 2008

Kreativ matematik!(bild från: http://www.math.kent.edu/~sather/ugcolloq.html)

Inom svenskan får man vara kreativ, att hitta på egna ord och stavelser, meningar och andra fyndigheter ses som innovativt och för all del kreativt. Samma gäller bild, musik och andra ämnen, egna initiativ ses som ytterst positivt. Inte inom matematiken!
Jag har alltid haft svårt för matematikens: Det bara ÄÄÄÄÄR så. Vaddå bara är så?
"Matematik är en rak vetenskap". Vaddå rak?
Jag räknar och räknar och aldrig får jag det till ett och samma tal någon gång, utan jag kör med kreativ matematik, det är lite hipp som haver här med slutsummorna, men det uppskattas inte alls i matematikkretsar. Dom känns lite inskränkta dom där matematikerna.

7 kommentarer:

Julia sa...

Urk, tala inte om det. Mången gång har jag under skoltiden dunkat huvudet i både bänk, vägg, tavla och lärare, dock utan resultat. Under en specifik matematisk formel frågade jag vad vi skulle ha för nytta av detta i framtiden. Svaret blev: "Du behöver kunna det här ifall du någon gång skulle behöva köra baklänges mellan Göteborg och Borås". Då gick jag.
Kram!

-Maria N- sa...

Hahaha. Det ska jag säga nästa gång pengarna inte riktigt räcker. Jag ska sätta dit min snusförnuftiga äkta hälft med ord som flexibilitet och kreativitet. Och jag ska anklaga honom för att vara inskränkt. Det borde väl ta skruv ;)

Dammråttan sa...

Haha, å vad jag förstår precis vad du menar!!! Inte min starka sida, det där med matematik (kassörska som jag är, men det är ju rätt enkel matematik det handlar om där - vid inventering bär jag räknemaskin)

Tigerlilja sa...

Men du, det här var kul - jag testade din adress för länge sen, men då tog du en paus, tror jag, men såg nu hos Hosanna att vi tyckte lika i språkvårdens tjänst s a s. Jag återkommer.

En häxa på vift sa...

nä, och inte finns det nån logik i matten heller.... ialla fall inte som jag hittat än......

Hallongränd 4! sa...

Håller med, matematik är lite för precist och exakt, inte mycket till kreativt tänkande. Dessutom tycker jag det är märkligt att blanda in bokstäver i matematiska tal, som X och Y.
Kram från Annette

Wallander sa...

Asch... det är helt okej att hitta på egna regler i matematiken också. Ingenting som hindrar det. Det enda problemet med en sådan approach är när man måste enas med andra om hur man har gjort. Mattelärare är kanske inte direkt kända för sin kreativitet. Men den där bilden letade jag efter för ett tag sedan. Lånar den av dig. Okej?